Friday, 26 December 2014

Uton es utkozben - I.Lassan ket eve, hogy megerkeztem Uj Zelandra. A kezdeti idoszak csak 3 honapnak indult, de az elet ugy hozta, hogy olyan dolgokban kezdett el reszem lenni, amirol csak otthon es Europban almodoztam evek ota.

Taiwan  - Tajpej repter

A Kigyo eve 2013ELOZMENYEK
2007-ben Textil szakon majd 2008 -ban Design manager szakon diplomaztam a Moholy-Nagy Muveszeti Egyetemen.

Utoirat - Post Scriptum diploma kollekcio
Photo: Zoltan Szabo

Photo: Zoltan Szabo

Beszelek nemetul, de amiota angol nyelvteruleten elek azota teljes kaosz van neha a szavakkal a fejemben. Arrol talan kevesen tudnak, hogy az egyetem elvegeztevel rogton kulfoldi munka lehetosegek utan kutattam, mivel lattam otthon nem sok lehetosegem van a divatszakmaban, es kotoskent ez meg kilatastalanabbnak tunt, hiszen a cegeket felszamoltak es mondjuk igy, az ipar meg keletebbre vonult. Szoval kuldtem a palyazataimat, regisztraltam ugynoksegehez - elsosorban Angliaba, - de mindenhonnan ugy jott vissza a valasz, ha kaptam valaszt - , hogy sajnaljuk, de nem rendelkezel elegendo tervezoi tapasztalattal, igy az allas interjura nem tudunk meghivni. Tovabbi sok sikert kivanunk a munkavallalas teruleten. Bla, bla, bla. Egyszer meg vissza is mertem irni, h ugyan mondjak mar meg mikor lesz elegendo tapasztalatom, ha nem kapok lehetoseget? Termeszetesen valasz nem jott, de a palyazast nem adtam fel. Folyamatosan alakitottam az oneletrajzom es palyaztam.
Igy tudhatom magam mogott tobbek kozott a Moholy-Nagy Osztondijjat, Marie Claire fo dijjat 2011 ben es FISE tagkent rengeteg kiallitasban es csupa jo dolgokban volt reszem, ami egyre jobban gyarapitotta az oneletrajzom.
Magyar Formatervezesi Dij kiallitas - Iparmuveszeti Muzeum Budapest

Kontrrasz kilallitas - FISE galleria BudapestKozos kiallitas Balla Vivienne divatfotossal, aki a kepeket keszitette
A kiallitast megnyitotta: A Fashion Award igazgatoja Romulus Lorand Szinte
Ezek a lehetosegek egy csomo feladatattal, rajtuk keresztul pedig tapasztalattal gazdagodttam, mire eljott az ideje annak, h letrehozzam a JOKKAdesign markat.


Mi volt a lenyeg kezdetben? Termeszetesen errol nem beszeltem. Lesz ami lesz alapon tobb uton kell epitkezni. Eloszor is kellett egy forum, egy hely ahol nemzetkozi szinten is meg tudok mutatkozni. Barki, barhol a vilagban kap egy kepet arrol, mit tudok es mire vagyok kepes a kotes teruleten. Ha nem vesznek fel ceghez, akkor megcsinalom a magam ceget, ahol dolgozni fogok.  - (itt egy korabbi cikk rolam, ha valakit a korabbi korszakom erdekelne: http://cotcot.hu/cikk/2010/12/10/kotott-palyan-kotetlenul)
A munkakat sajat magam kezdtem el kitalalni, kollekciokat kulonbozo uzenetekkel.

Last Minute kollekcio
Foto; Edina Csoboth divatfotos
A cel nem az eladas volt, hanem a termek, ami idovel vevore, aztan vevokre es meg tobb megrendelore talalt.

"KÜLLEMDIKTÁTOROK" címszó alatt megjelentek ruháim, az OfficeTrend oldalán.Kozben pedig renduletlenul palyaztam, palyaztam otthon, kulfoldon, mindenhol. Munkakra, projektekre, kiallitasokra, ami csak a kotessel kapcsolatosan lehetett.

Sunny Day kollekcio
Foto; Edina Csoboth

A tapasztalatok pedig gyultek, azonban a munka vallalasi papirokra tovabbra is az a valasz jott vissza, ami korabban. Lassan elkezdtem azt gondolni, h majd ha 70 eves leszek, akkor is ugyan ezt a - nem rendelkezel elegendo tapasztalattal szoveget fogom hallgatni? Meddig kell varni, amig barmi is elegendo lesz? Szoval cselekedni kellett es utazni. ... 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.